Vad ska du använda en bänkborrmaskin till?

Vad ska du använda en bänkborrmaskin till?
Behöver du borra flera hål i följd med exakt samma djup, mellanrum och mått? Detta är något du kan göra snabbt och exakt med en bänkborrmaskin. Om du till exempel vill bygga en egen bokhylla, vill du att alla hyllplan ska sitta vågrätt och exakt på samma avstånd från varandra. En bänkborrmaskin hjälper dig till ett perfekt resultat. En bänkborrmaskin låter dig också ställa in borrdjupet exakt på millimetern.

Vad ska man tänka på när man letar efter en bänkborrmaskin?
Alla bänkborrmaskiner har inte samma funktioner. Det finns till exempel bänkborrmaskiner med en säkerhetssköld runt borren. På så sätt behöver du inte oroa dig för att spån och trä- och metallbitar flyger runt medan du borrar iväg. Måtten på det justerbara bordet (om du inte använder en arbetsbänk) kan också skilja sig åt mellan bänkborrmaskiner. Om du redan vet att du huvudsakligen ska arbeta med stora arbetsstycken som långa träbjälkar eller aluminiumskivor är det en bra idé att välja en större storlek på arbetsbordet. En del bänkborrmaskin är även lutningsbara och låter dig borra i en vinkel. En del har också LED-belysning och en laserguide för att indikera var borrens spets kommer att gå.

Glöm inte att välja bra borr!
Beroenden på vilken typ av jobb du ska göra måste du välja borr som passar till uppgiften och materialet. Köp gärna en uppsättning av borr för olika ändamål och material. Tumma inte på kvalitén, det lönar sig både kostnads- och kvalitetsmässigt.