Vad är bäst för hästen? För- och nackdelar med olika störmaterial så som halm och stallpellets.

stallpellets

När det kommer till strömaterial har de flesta hästägare en tydlig preferens i vilken typ av material de föredrar att använda. Halm och spån de mest populära valen men det finns också några andra produkter så som stallpellets som också bör övervägas, alla med sina positiva och negativa egenskaper.

Här är några för- och nackdelarna med några av de mest populära strötyperna:

Stråbädd
Halm är billigt och lätt att bryta ner (gör det mycket lättare att kassera), det skapar också en stor och bekväm bädd för din häst. Halm är också lätt och snabbt att arbeta med. Nackdelen med att använda halm är de stora balarna kan vara svåra att förvara.

Stallpellets
Stallpellets ökar kraftigt i popularitet. De är tillverkade av sammanpressat sågspån. För att luckra upp stallpelletsen tillsätter man bara vatten. Fördelarna med att använda stallpellets i stallet är att de är dammfria och de är kan absorberande mycket vätska – vilket gör det till ett idealiskt val om du har en häst som kissar mycket. Den kanske största nackdelen med stallpellets är att de kan vara något mer tidskrävande att använda, då man måste vänta på att pelletsen ska luckras upp innan du kan använda den.

Spån
Spån är en mycket vanlig och populär typ av strömaterial. En stor nackdel är att spån kommer i en mängd olika kvaliteter och det kan krävas att du letar runt en del för att hitta ett bra märke, eftersom vissa sorter kan vara otroligt dammiga. Fördelarna med att använda spån är att det är lätt att få tag på. Balarna också ofta mindre och lätta att förvara om man inte har en stor yta. Å andra sidan tar spån mycket längre på sig för att brytas ner och därför kan de vara svåra att kassera. Priset på spån kan också skilja sig ganska mycket mellan märken.