Tapetets påvirkning

Valg av tapet avgjøres i stor grad av personlig smak, men du gjør lurt å ha være orientert om effekten av momenter som farge, lys og romvirkning. Når du skal velge tapet bør du la forholdene i det aktuelle rommet påvirke avgjørelsen. Spør deg selv hvordan tapetet passer inn med møblementet, belysningen og fargene i rommet for øvrig.

Tapetets mønster har mye å si for romfølelsen, særlig i kombinasjon med fargene i resten av rommet. Hvis for eksempel tapetet består av små mønstre, kan det få et lite rom til å virke større. Motsatt kan store mønstre få et større rom til å virke mindre, særlig hvis fargene er sterke. Hvis et rom er lavt under taket, kan det se høyere ut dersom himlingen males i en farge som er mørkere enn den veggen har.

Når du skal velge farge på tapetet, er det også en del ting å huske på. Hvis rommet har vinduer vendt mot sør, vil mye sollys slippe inn. Dermed passer det fint med kalde farger, for eksempel av den blålige og grønlige typen. Hvis et rom derimot er nordvendt, og mindre sollys slipper inn, er det en idé å bruke noe innenfor den rødgule fargepaletten, som får rommet til å virke varmere.

Naturinspirert tapet

Å gå tilbake til det gamle er et stadig mer populært konsept, også innen interiør. Nordisk romantikk er det mange som kaller det, og tilhengere av dette velger tapet inspirert av botanikk og andre naturfenomener. Innehavere av slike hjem forteller at en slik søken etter det autentiske og elementære gjør hjemmet til et hyggelig sted å være. Fototapeter hvor motivet er skog og landskap kan la deg få en utendørsopplevelse inne i ditt eget hjem.

Særlig i rom som skal fungere som fristeder hvor du skal kunne koble av fra hverdagens mas og kjas, kan slik tapet anbefales.