Passende farger til ditt hjem

Når det kommer til farger har det lenge vært hvite og nøytrale farger som har gjeldt i de tusen hjem. Dette er i stadig større grad i ferd med å endre seg, ettersom flere begynner å få øynene opp for hvordan farger påvirker oss. Det forskes mye på hvordan ulike farger påvirker humør og sinnsstemninger, og de lærde strides om hvor stor påvirkningen er.

Uansett er det grunnlag for å tro at flere og flere kommer til å eksperimentere med fargevalg når de innser at fargene utvilsomt har en viss påvirkning. Særlig når det kommer folk for øret at farger kan påvirke for eksempel sexlyst og appetitt, begynner de å bli interesserte. Det hevdes for eksempel at oransje øker appetitten, mens lilla øker sexlyst.

Rødt

Deler av påvirkningen kan være kulturelt betinget. For eksempel er rødt assosiert med sterke følelser, både positive og negative. Alt fra sinne til følelser av lykke kan aktiveres ved hjelp av sterke røde farger. I røde rom kan pulsfrekvensen vår øke. Mange går for en chilirød farge i gangen, og en mildere rødbrun farge på soverommet, slik at fargen ikke holder dem våken.

Blått

Blått har, i motsetning til rødt, en mer beroligende effekt. Mange velger konsekvent å ha denne fargen på soverommet. Samtidig er mange skeptiske til å ha blått i spisestuen, ettersom blått kan redusere appetitten. En lyseblå farge i kombinasjon med hvit er det likevel mange som går for, fordi det gir shabby chic-inntrykket de er ute etter.

Dette er eksempler på hvordan farger er med på å påvirke oss i hjemmene våre. Selv om fargenes påvirkning er noe som stadig forskes på, og det finnes ulike grader av uenighet blant forskere angående hvor står påvirkningen faktisk er, er det utvilsomt at vi gjør oss selv en tjeneste ved å orientere oss om hvilke farger som skaper hvilke effekter.